AAR Skřičková — vše pro proktologii

Rychlý dotaz

Jméno a Příjmení
Telefon
E-mail
Zpráva

Diagnóza

Diagnóza hemoroidální choroby je syntézou pacientovy anamnézy, vyšetření pohledem před a během anoskopie, digitálního vyšetření (toto slouží jen k velmi hrubé orientaci v análním kanále).

Hemoroidy se tradičně popisují ve 4 stupních, zejména s ohledem na charakter zevního prolapsu:

  • Hermoroidy I. stupně: mírně zvětšené pleteně, které nesestupují ani při tlaku pod linea dentata (zubovitá linie v konečníku). Při striktním dodržování této definice sem patří vlastně každý, byť bez příznaků. Proto se sem běžně zařazují jen pacienti s příznaky, většinou s krvácením. V tomto stádiu je doporučována konzervativní (neoperační) léčba pomocí mastí, čípků a koupelí, doporučení změny životosprávy a odstranění zácpy. Někdy se doporučuje sklerotizace – lokální ošetření.
  • Hemoroidy II. stupně: vyhřezávají při tlaku pod linea dentata, kdy jsou zvenčí viditelné a hmatné. Při skončení tlaku (obvykle bez prostředně po stolici) se spontánně retrahují. V tomto stadiu je již velmi často nutné chirurgické řešení – ligatury (podvazy) hemoroidů.
  • Hemoroidy III. stupně: při tlaku či při stolici vyhřezávají z řitního otvoru. Zpravidla si je pacienti musí sami prsty reponovat.
  • Hemoroidy IV. stupně: jsou někdy nazývány permanentně prolabující uzly, které jsou vlastně komplikované uzly III. stupně (trombóza, zánět, exulcerace). III. a IV. Stupeň hemoroidální nemoci je nutné řešit pouze chirurgicky, konzervativní metody nepřináší žádný dlouhodobý efekt.

Rychlý dotaz

Rychlý dotaz - responzivní