AAR Skřičková — vše pro proktologii

Rychlý dotaz

Jméno a Příjmení
Telefon
E-mail
Zpráva

Anální fissura (řitní trhlina)

Je hluboká trhlina v análním kanále, v chronické stadiu charakteru vředu. Léze je typicky spojená s krvácením a bolestí při defekaci.

  • Incidence (výskyt). Exaktní incidence není známa. Je však velice častá a dle statistik z proktologických ambulancí se jedná o druhé nejčastější onemocnění anální oblasti. Pacienti většinou udávají potíže s „hemoroidy”, které jsou symptomaticky léčeny, aniž by byly vyšetřeny a diagnostikovány.
  • Etiologie (příčina onemocnění). Jako příčina vzniku anální trhliny se uvádí poškození tuhou stolicí při obstipaci či průjmu. Často však pacienti nejsou schopni udat přesný začátek potíží. Příznaky se někdy projeví plíživě, jindy dramaticky.
  • Patologie (popis onemocnění). Nezhojená trhlina se přemění v chronickou lézi s intermitentními příznaky. Původně trhlina se postupně mění ve vředovitý kráter, nejčastěji na č. 6 a začíná těsně pod linea dentata. U řady pacientů je viditelná hypertrofická papila a tzv. strážní hrbolek aborálně. Na bazi bývají ztetelně vidět vlákna vnitřního svěrače. Oblast baze defektu kontaktně krvácí a je velice citlivá. Necitlivé léze podobného charakteru je nutno podezírat z Crohnovy choroby.
  • Příznaky. Většina pacientů si stěžuje na „hemoroidy”. Prudká nepopsatelná bolest a intenzivní řezání, které trvají řadu hodiny, jsou typické příznaky. Krvácení je vždy světle červené a bolesti následují okamžik vyprazdňování stolice. Mnoho pacientů má takový strach z vyprázdnění, že se snaží „to udržet” co nejdéle. Tím si způsobí ještě tužší stolici a ještě horší bolesti při jejím odchodu. Někteří pacienti při odchodu stolice i křičí. Významným příznakem je panický strach z análního vyšetření.

Rychlý dotaz

Rychlý dotaz - responzivní